11. ročník kampane je úspešne za nami

654

Tento rok sme s kampaňou Do práce na bicykli „nakrojili“ novú desaťročnicu. 11. ročník najväčšej kampane na podporu udržateľných druhov dopravy na Slovensku bol čo sa týka účasti najúspešnejším a na jeho konci je načase zrekapitulovať, čo nám priniesol.

Nuž, v prvom rade priniesol rekordných 14 774 zaregistrovaných účastníkov, čo je pre nás veľkým zadosťučinením. Prečo? Najmä preto, lebo vieme, že zapojenie sa do kampane nie je zdvihnutie ruky ani poslanie mejlu, ktorým ľudia niečo podporia. Vo väčšine prípadov to v prípade DPNB obnáša dohadovanie sa s kolegami, vytvorenie tímov, zaregistrovanie sa a najmä – celomesačné vypĺňanie si absolvovaných jázd. Na prvý pohľad to skrátka nevyzerá úplne jednoducho.

A napriek tomu to pre drvivú väčšinu súťažiacich nie je nič zložité! Pohľad na takmer 15 000 odhodlaných „duší“ a takmer 300 000 zapísaných jázd (!!!) hovorí za všetko.

Tento rok to však bolo zložité najmä pre nás, organizátorov kampane. Niekoľko rokov sme totiž pred sebou tlačili úplnú prerábku webu kampane, ktorý bol už technicky aj morálne zastaraný. Málokto to vedel, ale napokon sme sa do jeho prestavby vrhli bez toho, aby sme mali zabezpečené jeho financovanie. Skrátka sme len dúfali, že vďaka sponzorom, registračným poplatkom samospráv, tričkám zakúpeným súťažiacimi, dobrovoľnému štartovnému v podobe darov a 2 % z daní z minulého roku to „nejako dáme“.

Dali sme to. Vo finále priložila ruku k dielu Nadácia Slovenskej sporiteľne, Ministerstvo dopravy SR a ďalší partneri a súťažiacich tak 1. apríla mohla privítať úplne nová stránka. Nebola síce kompletná, ale na plynulý začiatok registrácie postačovala. Týždeň po týždni sa dopĺňala o jednotlivé funkcie, z ktorých posledné (najmenej dôležité) sa spúšťali až v júni. V úvode nechýbali problémy pri zobrazovaniach poradí, vizuálne chyby a špecialitou bolo, keď nám súťažiaci v polke súťažného mesiaca zahltili obrovským množstvom údajov a prístupov server. :) Nasledovalo azda 10 hodín s úplne vypadnutou stránkou a nečakanou trpezlivosťou tisícov ľudí, ktorí si len počkali, kým problém vyriešime, prípadne nám veľmi milo napísali a opýtali sa. Aj za tento moment kampane všetkým veľmi pekne ďakujeme.

Veľký kus roboty už tradične „odmakali“ lokálni a firemní koordinátori, ktorí preberajú veľkú časť zodpovednosti za celkové výsledky jednotlivých samospráv a zamestnávateľov. Všetko je totiž o ľuďoch. Ak na propagácii a koordinácii kampane niekto aktívne zapracuje, aj malé obce vedia súperiť s veľkými mestami. Príkladom nech je napríklad Horná Streda s 1400 obyvateľmi, ktorá skončila v hodnotení samospráv na 9. mieste, alebo obec Černík, ktorá s 1000 obyvateľmi vybojovala 14. miesto. To isté platí pre firemných koordinátorov. Už keď nám ich počet narástol oproti minulému roku o 50 % na vyše 150, vedeli sme, že tento ročník bude skvelý. Pretože zamestnanci, ktorí si DPNB v práci vezmú pod svoje krídla, dokážu účasť kolegov výrazne navýšiť a dať jej úplne inú kvalitu a rozmer.

Do práce na bicykli je skrátka komunitná akcia, na ktorej úspechu a neúspechu sa podieľajú stovky ľudí naprieč Slovenskom. Lokálni a firemní koordinátori, zástupcovia rôznych občianskych združení propagujúcich kampaň vo svojich mestách, mestá a ich zamestnanci samotní, úradníci ministerstiev… ešte aj tohtoročné oficiálne video kampane nám vytvorili s cieľom podpory dobrej veci chalani z občianskeho združenia Bajkom. Hoci je teda ideová a koordinačná časť kampane len na niekoľkých ľuďoch, nad ich hlavami sa „rozvetvuje strom“ množstva ľudí, ktorí robia kampaň DPNB tým, čím už 11 rokov je. Všetkým im za to nesmierne ďakujeme.

A čo ďalej? Nuž, obrysy inovácií už v hlave máme, ale už teraz vieme povedať, že z pravidiel kampane odstránime posledný bod, v ktorom nejako zohrávali úlohu kilometre – v lokálnych súťažiach. Po toľkých rokoch už totiž nemáme energiu vysvetľovať niektorým súťažiacim, že o kilometre v kampani nejde. Nie, niekto, kto to má do práce 2 kilometre, nikdy nemôže vyhrať nad niekým, kto to má do práce 15 kilometrov. Napriek tomu tento fakt ešte stále robí „zlú krv“ v samosprávach, na pracoviskách, a občas aj v našom e-mailovom Inboxe. Takže tieto debaty ukončíme a kampaň Do práce na bicykli už bude len o počte jázd a šťastí v žrebovaní.

A teda… bude hlavne o tom, o čom je od prvého kilometra, ktorý spravil prvý súťažiaci v roku 2012 v uliciach Banskej Bystrice – o motivácii, pridaní svojho hlasu za rozvoj cyklodopravy a udržateľnej dopravy ako takej, o mesačnej výzve, zábave medzi kolegami, vytváraní tlaku zdola smerom nahor a popularizácii smerom k verejnosti. Pribúdajúca kvalitná a bezpečná infraštruktúra pre pohyb peších, cyklistov a používateľov verejnej dopravy je totiž silnou motiváciou, aby sa aktívne druhy dopravy stávali pre obyvateľov prirodzenou voľbou.

Ďakujeme všetkým za účasť v DPNB 2024 a tešíme sa na vás v roku 2025! :)

Koordinačný tím kampane Do práce na bicykli

zdieľať článok